close

AdriaVacation.com koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i za prikazivanje oglasa. Nastavkom korištenja stranica Adriavacation.com prihvaćate kolačiće "cookies".

turistički vodič:
odredište:
Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Istra Kontinentalna Hrvatska

Kulturna baština

Kultura je zajedničko bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.
bottom

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su čuvari izvornih prirodnih vrijednosti, naš zalog za budućnost.
bottom

Parkovi prirode

Biseri hrvatske zaštićene prirodne baštine zadivljuju svojom raznolikošću i ljepotom.
bottom

Špilje

Kamene skulpture majke prirode u tajnovitim dubinama krškog podzemlja ostavljaju bez daha.
bottom

 Republika Hrvatska Srednja Dalmacija otok Hvar Stari Grad Kulturna baština

Starogradsko polje

    ID: 60160-55 
objImage

Starogradsko polje je dugačko oko 6 km i prostire se u pravcu istok-zapad, od uvale Vrboska do Starogradskog zaljeva. Prosječna širina polja iznosi oko 2 km. To je najplodnije i najveće polje na Hvaru te na svim jadranskim otocima.
Starogradsko polje je značajno po tome što njegova parcelizacija potječe iz razdoblja grčke kolonizacije. Nakon osnivanja kolonije, Grci su izvršili podjelu zemljišta u blizini grada pa je polje podijeljeno na oko 73 pravokutne čestice jednakih dimenzija oko 181 x 905 m. Neke su čestice podijeljene i unutar parcela na manje čestice 181 x 181 m. Na prostoru polja je zabilježeno više od 100 arheoloških lokaliteta. Ovdje se tako nalazi par manjih gospodarskih objekata iz grčkog doba te brojne rimske villae rusticae (ladanjsko-gospodarska imanja). Najpoznatija je villa rustica Kupinovik sjeverno od današnje ceste Jelsa-Stari Grad te grčka kula Maslinovik sjeverno od sportskog aerodroma u polju.
Čestice su se održale do danas i to zahvaljujući suhozidima koji označavaju njihove međe. Iako su današnje čestice djelomično srednjovjekovnog karaktera, one leže na antičkoj mreži. Ova parcelizacija tako predstavlja najbolje sačuvanu izvornu grčku podjelu zemljišta na cijelom Sredozemlju.
UNESCO je u srpnju 2008. godine na svoj popis mjesta svjetske baštine u Europi stavio i Starogradsko polje. U obrazloženju Svjetske organizacije se ističe kako su tamošnje nasade vinograda i maslina ostale "praktično nepromjenjene" od prve kolonizacije starih Grka i kako su jedinstveno svjedočanstvo geometrijskog sustava podjele zemlje koje se koristilo u antici.
Izvor
Gornji opis i fotografije korišteni su iz članka Starogradsko polje na Wikipediji, licenciran pod CC-BY-SA.

 • Galerija
 • Pozicija na mapi
 • img2D
  load
  img3D img3D2
  load
     
  Starogradsko polje objImg_0 Starogradsko polje objImg_1 Starogradsko polje objImg_2
  Video
Lat: 43°11’7"N Lon: 16°37’46"E
43.1854 16.6295