close

AdriaVacation.com koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i za prikazivanje oglasa. Nastavkom korištenja stranica Adriavacation.com prihvaćate kolačiće "cookies".

turistički vodič:
odredište:
Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Istra Kontinentalna Hrvatska

Preporuka

velebit
kopacki
zastita

Kulturna baština

Kultura je zajedničko bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.
bottom

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su čuvari izvornih prirodnih vrijednosti, naš zalog za budućnost.
bottom

Parkovi prirode

Biseri hrvatske zaštićene prirodne baštine zadivljuju svojom raznolikošću i ljepotom.
bottom

Špilje

Kamene skulpture majke prirode u tajnovitim dubinama krškog podzemlja ostavljaju bez daha.
bottom

 Republika Hrvatska Kontinentalna Hrvatska Rakovica Špilje

Baraćeve špilje

    ID: 53996-43 
objImage

Baraćeve špilje su zaštićeno prirodno područje u kategoriji značajnog krajobraza. Arheološka zona Baraćeve špilje također je u Registru preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Nalaze se u Rakovici, svega 15 km od NP Plitvička jezera. Baraćeve špilje najposjećenije su špilje u kontinentalnom dijelu naše zemlje, sa preko 10 000 posjetitelja godišnje. Otvorene su od ožujka do studenog. Posjetiti ih možete uz pratnju stručnih vodiča, koji Vas u 60- minutnom programu upoznaju s geološkom građom špilje, njenom nastajanju, specifičnostima, povijesti i arheološkim nalazima s obraćanjem pažnje na vrste ukrasa i zanimljive detalje.
Baraćeve špilje važno su arheološko nalazište prapovijesnih predmeta ( kamena sjekira, narukvica iz 7.st prije Krista itd...), izrazito su bogate špiljskim ukrasima (stalaktiti, stalagmiti i stalagnati) a dvorane i kanali veliki i prostrani, pogodni za sve kategorije posjetitelja. Stanište su i za dvije vrste šišmiša koje su u Crvenoj knjizi sisavaca kategorizirane kao gotovo ugrožene – Myotis myotis i Rhinolophus hyposideros.
Visoka krajobrazna vrijednost područja Baraćevih špilja očituje se u skladnoj izmjeni šumskih područja visokog stupnja prirodnosti i antropogeno uvjetovanih livadnih površina na kojima se odvija tradicionalni oblik uzgoja stoke. Jedna od specifičnosti krajobraza su i meandrirajući krški vodotoci Suvaja i Kršlja, te izvor Baraćevac i još nekoliko manjih povremenih izvora u bližoj okolici Baraćevih špilja.
Izvor:
Tekst je korišten uz dopuštenje sa stranice www.baraceve-spilje.hr
Autori fotografija: Denis Stošić, Aleksandra Imogen Ivir, Ivo Puniš

 +385 47 782 113
 • Galerija
 • Pozicija na mapi
 • Kontakt
 • img2D
  load
  img3D img3D2
  load
     
  Baraćeve špilje objImg_0 Baraćeve špilje objImg_1 Baraćeve špilje objImg_2 Baraćeve špilje objImg_3 Baraćeve špilje objImg_4 Baraćeve špilje objImg_5 Baraćeve špilje objImg_6 Baraćeve špilje objImg_7
  Video
Lat: 44°59’0"N Lon: 15°43’28"E
44.9836 15.7247
 
Pošaljite upit vlasniku
Upit se odnosi na:   
Vaše ime:*  
Vaša e-mail adresa:*  
Naslov poruke:*  
imgSecPrepišite kod sa slike: