close

AdriaVacation.com koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i za prikazivanje oglasa. Nastavkom korištenja stranica Adriavacation.com prihvaćate kolačiće "cookies".

turistički vodič:
odredište:
Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Istra Kontinentalna Hrvatska

Preporuka

velebit
kopacki
zastita

Kulturna baština

Kultura je zajedničko bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.
bottom

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su čuvari izvornih prirodnih vrijednosti, naš zalog za budućnost.
bottom

Parkovi prirode

Biseri hrvatske zaštićene prirodne baštine zadivljuju svojom raznolikošću i ljepotom.
bottom

Špilje

Kamene skulpture majke prirode u tajnovitim dubinama krškog podzemlja ostavljaju bez daha.
bottom

 Republika Hrvatska Srednja Dalmacija Imotski Jezera

Crveno i Modro jezero

    ID: 24490-127 
objImage

CRVENO JEZERO - je hidromorfološki fenomen i svjetska rijetkost jer je oblikom, bojom i postankom jedinstveno u svijetu.
Nalazi se 1,5 km sjeverozapadno od Imotskog. Mlađe je tektonike na izrazito potresnom području. Nastalo je urušavanjem podzemnih šupljina ispunjenih vodom. Stručnjaci ga često nazivaju čudom krša jer je riječ o provaliji stijenka poput prirodnog bunara, približnog promjera 200 m, a dubine veće od 500 m, pri čemu na dubinu same vode otpada polovica.
Dno mu još nije posve istraženo. Prvo sustavno istraživanje morfologije i hidrologije Crvenog jezera obavio je akademik Josip Roglić 1937. godine, no mjerenja nisu osobito točna obzirom na tada raspoloživa tehnička sredstva.
Preciznije podatke o Crvenom jezeru dala su istraživanja ing. Milivoja Petrika obavljena pedesetih godina prošloga stoljeća. Petrik je pronašao najnižu točku dna na +4,1 m nadmorske visine, a utvrđena je najviša kota jezerske razine na 274,5 m, te najniža na 252,8 m.

Prema morfološkoj klasifikaciji Crveno jezero je najdublja jama Dinarskog krša koja je do polovice ispunjena vodom, i jedna je od najdubljih stalno potopljenih speleoloških jama u svijetu.
Jezero je zaštićeno 1964. godine, a cijelo područje sjeverno od grada zaštićeno je 1971. godine kao značajan krajobraz koji obuhvaća Modro i Crveno jezero kao spomenike prirode te veći kompleks zemljišta pošumljenoga crnim borom, ukupne površine 3,78 km2.
Legenda kaže da su u jezero propali Gavanovi dvori kada je anđeo, prerušen u prosjaka, upozorio oholu Gavanicu na pravednost i milosrđe, a ona mu bahato odgovorila: “Što će meni Bog tvoj, dok je meni Gavan moj!”, odbivši mu udijeliti milodar.
U tom se času zemlja potresla, a Gavan i njegovi dvori propali su u bezdan. Provalija se ispunila vodom i legendama o zlim nadnaravnim bićima, čiji se jauci do dandanas čuju iz crvenoga grotla. Legendu je zabilježio fra Silvestar Kutleša 1937. godine. Naknadno su je objavili fra I. Despot, i J.E.
Tomić. U njihovim je zapisima prepjevana narodna pjesma o propuntavanju Gavanovih dvora na mjestu gdje se nalazi Crveno jezero. Pjesma je spjevana u 25 kitica, u narodnom osmercu, a stihovi vjerno dočaravaju jezovitu priču o kazni zbog oholosti kao jedne od najvećih ljudskih mana.

MODRO JEZERO - nalazi se na rubu grada, u grotlu dubokom 300 – 500 m.
Najveća mu je dužina 800 m, a širina 500 m, ali te dimenzije znatno variraju ovisno o vodostaju, pa jezero katkad tijekom ljeta i presušiti. Dubina vode oscilira, a često dosegne i 100 m.
Najviši vodostaj od 147 m voda je dosegla davne 1914. godine. Razlog takvog kolebanja vodostaje su estavele na njegovu dnu, koje se u kišnom razdoblju ponašaju kao izvori, a u sušnim razdobljima postaju uviri koji gutaju vodu.
Voda je lijepe modre boje, zbog čega se jezero i zove Modro. Do vode postoji pristupni put koji vodi gotovo do samog dna. Jezero je ljeti omiljeno kupalište Imoćana, a kad presuši, djeca na dnu igraju nogomet, što je također svojevrsna atrakcija.
Nažalost, u Modrom jezeru je započeo proces zatrpavanja, osobito vidljiv sa sjeverne strane. Presušivanja su sve češća, pa se nadolaženje vode nakon presušivanja iščekuje s velikom pozornošću i određenom zabrinutošću.
O Modrom jezeru napisano je bezbroj tekstova, ispjevano stotine pjesama, ali do danas nisu pronađene prave riječi kojima bi se opisala njegova ljepota. Svakome tko je odrastao uz njegove obale Imotski i Modro jezero dio su iste paradigme o postojanju Imoćana.
Provodeći ljeta uz njegovu vodu, ljudi su se naučili odgovornosti čuvajući prirodu ili nadzirući djecu neplivače, u koje su uvijek uprte oči odraslih, bez obzira na to o čijoj je djeci riječ. Svako je jezersko iskustvo dobra investicija u budućnost, djeca se na njegovim obalama ničemu lošem ne mogu naučiti, a kad odrastu, jezero ih vraća u mladost, krijepi i obnavlja. Svakoga ljeta ponovno nalazimo onu istu bezvremenu ljepotu koju smo prošlog ljeta ostavili.

Boja jezerske vode varira od modrozelene do tirkizne, ovisno o visini vodostaja i vremenskim uvjetima. Namjernici toliko lijepoga izgovore o jezeru, a Imoćanima je posve prirodno da im takva ljepota po rođenju pripada.

Izvor: Tekst i fotografije korištene su iz knjige "Imotske modre vode" autora Luke Kolovrata i Maje Delić Peršen.

 00385 21 842 221
 • Galerija
 • Pozicija na mapi
 • Kontakt
 • img2D
  load
  img3D img3D2
  load
     
  Crveno i Modro jezero objImg_0 Crveno i Modro jezero objImg_1 Crveno i Modro jezero objImg_2 Crveno i Modro jezero objImg_3 Crveno i Modro jezero objImg_4
  Video
Lat: 43°26’57"N Lon: 17°12’22"E
43.4494 17.2063
 
Pošaljite upit vlasniku
Upit se odnosi na:   
Vaše ime:*  
Vaša e-mail adresa:*  
Naslov poruke:*  
imgSecPrepišite kod sa slike: