close

AdriaVacation.com koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i za prikazivanje oglasa. Nastavkom korištenja stranica Adriavacation.com prihvaćate kolačiće "cookies".

turistički vodič:
odredište:
Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Istra Kontinentalna Hrvatska

Preporuka

velebit
kopacki
zastita

Kulturna baština

Kultura je zajedničko bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.
bottom

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su čuvari izvornih prirodnih vrijednosti, naš zalog za budućnost.
bottom

Parkovi prirode

Biseri hrvatske zaštićene prirodne baštine zadivljuju svojom raznolikošću i ljepotom.
bottom

Špilje

Kamene skulpture majke prirode u tajnovitim dubinama krškog podzemlja ostavljaju bez daha.
bottom

 Republika Hrvatska Kontinentalna Hrvatska Zagreb Parkovi prirode

Medvednica

    ID: 72150-109 
objImage

Medvednica se po prvi put spominje 1242. godine u Zlatnoj buli Bele IV pod imenom Medwenicha, kojom se Zagrebu daruje posjed u gori.
Ime Zagrebačka gora koristi se od 19. st. u vrijeme apsolutizma kada su gore dobivale imena po gradovima i naseljima, što je ujedno označavalo šumu u vlasništvu grada.
Na Medvednici je ljudskih naselja bilo već u pretpovijesno doba o čemu svjedoče bogati paleontološki nalazi iz starog i mlađeg kamenog doba u Veternici i Vidovcu (kameno i brončano oruđe, ognjišta, grobovi), Mariji Bistrici i Kraljevom vrhu.

Antikni kameni nalazi u Vrapču, te trase prometnica koje su prolazile rubnim područjima u Kašini upućuju na rimsku naseobinu.
U srednjem vijeku povijesna zbivanja oko Medvednice vezana su uz Medvedgrad i Susedgrad, te kaštel u Gornjoj Stubici, kao i uz urbane jezgre današnjeg Zagreba: Gradec i Kaptol. Sela podno padine spominju se po prvi put u 13. st. Iz baroka i klasicizma ostali su nam plemički dvorci i kurije iz Gornje Bistre, Jakovlja, Gornje Stubice, Šestina, Vugrovca.

Prva osnova gospodarenja šumama Medvednice izrađena je 1877. godine. Na medvedničkim potocima bilo je nekad mnoštvo vodenica; mlinova, pilana, a na blagim medvedničkim obroncima oduvijek su se stanovnici bavili zemljoradnjom,vinogradarstvom i voćarstvom.
Od 19. stoljeća, Medvednica se koristi i kao prostor za rekreaciju.
U parku postoje i 3 spomenika parkovne arhitekture, smješteni u podnožju planine: pejzažni perivoj iz 18. st. uz dvorac Oršić u Gornjoj Bistri, pejzažni perivoj iz 19 st. uz dvorac Golubovec u Donjoj Stubici, te perivoj iz 19. st. uz kuriju Junković kod Stenjevca.

Izvor:Tekst i fotografije korišteni su uz dopuštenje sa stranice http://www.pp-medvednica.hr/


 +385 1 4586 317
 • Galerija
 • Pozicija na mapi
 • Kontakt
 • img2D
  load
  img3D img3D2
  load
     
  Medvednica objImg_0 Medvednica objImg_1 Medvednica objImg_2 Medvednica objImg_3 Medvednica objImg_4 Medvednica objImg_5 Medvednica objImg_6 Medvednica objImg_7 Medvednica objImg_8 Medvednica objImg_9
  Video
Lat: 45°50’31"N Lon: 15°56’49"E
45.8422 15.9472
 
Pošaljite upit vlasniku
Upit se odnosi na:   
Vaše ime:*  
Vaša e-mail adresa:*  
Naslov poruke:*  
imgSecPrepišite kod sa slike: