close

AdriaVacation.com koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i za prikazivanje oglasa. Nastavkom korištenja stranica Adriavacation.com prihvaćate kolačiće "cookies".

turistički vodič:
odredište:
Kvarner Sjeverna Dalmacija Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Istra Kontinentalna Hrvatska

Preporuka

velebit
kopacki
zastita

Kulturna baština

Kultura je zajedničko bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.
bottom

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su čuvari izvornih prirodnih vrijednosti, naš zalog za budućnost.
bottom

Parkovi prirode

Biseri hrvatske zaštićene prirodne baštine zadivljuju svojom raznolikošću i ljepotom.
bottom

Špilje

Kamene skulpture majke prirode u tajnovitim dubinama krškog podzemlja ostavljaju bez daha.
bottom

 Republika Hrvatska Sjeverna Dalmacija Biograd na Moru Parkovi prirode

Vransko jezero

    ID: 2976-100 
objImage

Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, proteže se tik uz jadransku obalu između slikovitih priobalnih mjesta Pakoštane i Pirovac. Ova krška kriptodepresija, tek nekoliko kilometara udaljena od mora, predstavlja najnižu točku Ravnih kotara snabdijevajući se vodom iz površinskih i podzemnih tokova sliva površine čak 470 km².
Iako najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je izrazito plitko (2-5 m). Smješteno je u propusnom kršu, kroz koji za niskih vodostaja prodire obližnje more, što vodu jezera čini boćatom.
Spoj mediteranskog i močvarnog krajolika najbogatiji je u bogatstvu i šarenilu biljnog svijeta Vranskog jezera, kojim na njegovom najplićem sjeverozapadnom dijelu dominira prostrani trščak, dom mnogim pticama, ribama, gmazovima, vodozemcima i kukcima u svoj njihovoj raznolikosti.
U Parku prirode dosad je zabilježeno 255 vrsta ptica, a za ugrožene vrste čaplju dangubu i malog vranca ovo je jedno od rijetkih gnjezdilišta u Hrvatskoj.

Malo močvarno područje površine 8,83 km2 ostatak je nekadašnjeg deseterostruko većeg Vranskog blata. U 18. stoljeću na jugoistočnom dijelu jezera prokopan je kanal Prosika koji je spojio jezero s morem te omogućio isušivanje Vranskog blata, što je močvarno područje i živi svijet koji je o njemu ovisio dovelo na rub opstanka.
Ostatak močvarnog područja koji i dalje vrvi raznolikošću ptičjih vrsta, već je 1983. godine proglašeno Posebnim ornitološkim rezervatom (rezervatom za ptice), a 1999. cijelo Vransko jezero i uski obalni pojas koji ga okružuje proglašeno je Parkom prirode.

Sve ovo čini Vransko jezero pravim rajem za ljubitelje prirode, pogotovo promatrače ptica. Kako u boćatoj vodi jezera živi jedinstvena kombinacija morskih i slatkovodnih vrsta, za njima ne zaostaju ni športski ribolovci, koje će miran dan na Vranskom jezeru nagraditi ulovom cipla, šarana ili štuke. Bicikliste će oduševiti više od 40 km duga panoramska staza oko jezera, a šetači će se odlučiti za piknik u obnovljenoj austrougarskoj lučici Prosika ili na vidikovcu Kamenjak iznad sela Banjevci, s kojeg se pruža nezaboravan pogled na jezero i obližnje otočje s Kornatima. Park prirode i okolica također obiluju vrijednom kulturnom baštinom.
Izvor:
Tekst i fotografije korišteni su uz dopuštenje sa stranice http://vransko-jezero.hr/

 +38523383181
 • Galerija
 • Pozicija na mapi
 • Kontakt
 • img2D
  load
  img3D img3D2
  load
     
  Vransko jezero objImg_0 Vransko jezero objImg_1 Vransko jezero objImg_2 Vransko jezero objImg_3 Vransko jezero objImg_4 Vransko jezero objImg_5 Vransko jezero objImg_6 Vransko jezero objImg_7 Vransko jezero objImg_8 Vransko jezero objImg_9
  Video
Lat: 43°56’43"N Lon: 15°33’11"E
43.9454 15.5532
 
Pošaljite upit vlasniku
Upit se odnosi na:   
Vaše ime:*  
Vaša e-mail adresa:*  
Naslov poruke:*  
imgSecPrepišite kod sa slike: